Światło pochodzące z diod LED jest obecnie coraz częściej wykorzystywane podczas uprawy roślin, zarówno na mniejszą skalę, jak i w dużych szklarniach czy plantacjach. Należy sobie uzmysłowić, że właściwości lamp służących doświetlaniu roślin nie różnią się zbytnio od właściwości tradycyjnych, domowych LED-ów. Są to bardzo oszczędne i wytrzymałe źródła światła, które przy odpowiednim chłodzeniu i stabilnym prądzie mogą działać nawet do 100 000 tysięcy godzin. Różnice pomiędzy domowymi LED-ami a diodami wykorzystywanymi w produkcji roślinnej tkwią w kilku szczegółach. Ale najpierw garść informacji teoretycznych.
Sposobem, w jaki rośliny zdobywają organiczne składniki odżywcze, a tym samym się rozwijają, jest fotosynteza. W bardzo dużym uproszczeniu zjawisko fotosyntezy polega na wytworzeniu węglowodanów (w omawianym przypadku glukozy) oraz tlenu z wody i absorbowanego z atmosfery dwutlenku węgla przy udziale światła słonecznego. Uproszczony wzór sumaryczny wygląda następująco: 6H2O + 6CO2 → C6H12O6 + 6O2↑. Fotosynteza zachodzi w komórkach zawierających chlorofil, czyli zielony barwnik, który pochłania światło i tym samym wytwarza tlen oraz składniki odżywcze. Najważniejsze rodzaje chlorofilu, które odpowiadają za zjawisko fotosyntezy, przyjmują oznaczenia „A” oraz „B”.
Warto jednak wiedzieć, że nie całe promieniowanie słoneczne jest potrzebne do tego, aby zaszło zjawisko fotosyntezy. Otóż istnieje coś takiego, jak promieniowanie czynne fotosyntetycznie, czyli promieniowanie o określonej długości fali, które jest absorbowane przez chlorofil. Przyjmuje ono po dwa maksima absorpcji: fale długości 430 oraz 662 nm dla chlorofilu A i fale długości 453 oraz 642 nm dla chlorofilu B.
Oświetlenie LED, składające się najczęściej z wielu diod, których światło może przyjmować konkretną długość fali, bardzo łatwo dopasować do potrzeb roślin. Dzięki temu można z niego wyeliminować tzw. jałowe spektrum, czyli te wszystkie długości fali, które są dla fotosyntetyzujących roślin zupełnie nieprzydatne. Poza tym LED-y emitują stosunkowo niewielkie promieniowanie cieplne, dzięki czemu mogą być nisko zawieszone nad roślinami, bez ryzyka uszkodzenia żywych tkanek. Ponadto, ze względu na stosunkowo niską temperaturę pracy, nie wysuszają podłoża, dzięki czemu spada zapotrzebowanie na wodę. Dobrej jakości LED-y nie emitują promieniowania UV, poza tym są wyposażone w specjalne obudowy ułatwiające odprowadzanie nadmiarów ciepła powstających podczas pracy diod.
Innymi słowy oświetlenie LED w produkcji roślinnej jest wydajne, energooszczędne, wytrzymałe, bezpieczne i przede wszystkim efektywne – tym bardziej, że w skład jednej oprawy może wchodzić od kilkunastu do stu kilkudziesięciu różnokolorowych diod. Jest to doskonałe rozwiązanie dla wszelkiego rodzaju szklarń oraz plantacji.
LedBox
Ul. Lea 203
30-133 Kraków
kontakt
Andrzej Szymański
andrzej.szymanski@ledbox.net.pl
501-451-184 / 602-767-260
12 637-65-84
12 661-38-00
Fax 12 430-49-01